poniedziałek, 9 listopada 2015

Bezglutenowa Szarlotka

Jesień- Jabłka i pyszna szarlotka. Uwielbiam ją przygotowywać.  Kruche ciasto zawsze wychodzi, smak jest rewelacyjny a  słodki podwieczorek córki odhaczony.  Jeśli nie macie jeszcze sprawdzonego przepisu na pyszną szarlotkę bezglutenową  zapraszam was serdecznie . Pieczcie i podsyłajcie efektyJ



Składniki:
Mąka ryżowa 1 szklanka
Mąka gryczana   ½ szklanki
Mąka amarantu sowa   ½ szklanki
250 g masła
1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
2 żółtka
4 łyżki Ksylitolu   
2 kg jabłek (słodkich)
Sok z cytryny
2 łyżeczki Cynamonu
 Gałka muszkatołowa
Goździki

Sposób przygotowania:

Mąki połączyć  z pokrojonym, zimnym masłem, ksylitolem, żółtkami i jogurtem. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na godzinę
Jabłka obrać, pokroić  i poddusić tak aby były miękkie ale nie rozwalały się. Dodać sok z cytryny i przyprawy. Przestudzić.

¾ ciasta rozwałkować na wyłożoną papierem tortownicę  (26 cm) nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec 15 minut w temp 180 stopni .
Po wyciągnięciu rozłożyć jabłka , rozwałkować na górę resztę ciasta, nakłuć jak poprzednio i piec  jeszcze 30 minut .


SmacznegoJ

3 komentarze: