czwartek, 19 listopada 2015

Bezglutenowe Spaghetti Zuzi

U nas to jedna z niewielu makaronowych pozycji jednak występuje regularnie bo Zuzia uwielbia. Zazwyczaj podaję na obiad, a czasem pozwalam na kolację po intensywnym treningu.



 Składniki na ok 4 porcję :
Makaron u nas  bezglutenowy    -  150 g makaronu
Mięso wołowe (Mielimy) 400 g
Pomidory w puszce   1 sztuka (ok 300 g)- zblendować
Cebula- 2 średnie
Oliwa 2 łyżki
marchewka 1 średnia
seler  1/2 małego 
Czosnek 1 ząbek
Bazylia świeża do smaku
 opcjonalnie starty parmezan


Przygotowanie:


Cebulę dusimy na oliwie z odrobiną wody. Dodajemy mięso i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką . Kiedy mięso będzie podduszone dodajemy startą na tarce marchewkę i seler, dusimy do miękkości, zalewamy połową szklanki wody,  a następnie wrzucamy zblendowane pomidory w puszcze, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek . Gotujemy około 5 minut.  Opcjonalnie posypujemy parmezanem.

Smacznego:)

Wartość odżywcza 1 porcji (bez parmezanu):

energia:  ok 300 kcal
białko- 26 g
tłuszcz- 9 g
węglowodany- 34 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz