Na
świątecznym stole oprócz barszczu czerwonego tradycją u nas jest żur z grzybami.
W prawdzie Zuzia je bez grzybów za to z jajkiem i ziemniakami . Taka jest też
nasza dzisiejsza wersja bezglutenowego żuru. Wyszedł wspaniały, pachnący i
intensywny, a my nie możemy się najeść. Pozostawiam wam przepis, warto
spróbować. W ostatnim poście znajdziecie
jak zrobić zakwas na żurek.
Składniki:
Zakwas z przepisu
2 białe surowe kiełbasy lub inne (można
też zrobić wersję bez mięsa)
1 duża cebula
3 Liście laurowe
Śmietanka 200 ml
Jajko
3 ziemniaki
Majeranek
Sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Cebulę kroję w kostkę, wrzucam do garnka razem z kiełbasą ( w
całości) zalewam 2 litrami wody. Dodaję sól pieprz, liść laurowy i ziemniaki .
Gotuję około 25 minut , wyjmuję kiełbasę. Wlewam zakwas i mieszam, gotuję około
10 minut. Wyłączam z gazu, dodaję śmietankę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Przyprawiam
do smaku solą, pieprzem i majerankiem . Jajka gotuję osobno i kroję w ćwiartki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz