Wracamy po dość
długiej przerwie z mocnym postanowieniem poprawy, że już nie będzie takiej
przerwy, a także z nowym pomysłem na
konkurs który już wkrótce no i jak zwykle z czymś pysznym!
W taki deszczowy dzień nic nie sprawia nam więcej
radości niż trochę wspólnego czasu spędzonego w kuchni gotując, eksperymentując
i smakując (oczywiście) .
Z wielkiej bulwy
selera wyczarowałyśmy aromatyczny, aksamitny, rozgrzewający krem. Tak więc
przedstawiam wam przepis na zupę krem z selera z czosnkowymi grzankami.
Składniki:
1 duży seler ok 600
g
Biała część z 1 pora
1 jabłko
3 średnie ziemniaki
1 litr warzywnego
wywaru
Oliwa
Sól, pieprz
Pieprz ziarnisty kolorowy
½ szklanki mleka
migdałowego ( lub innego roślinnego)
Na grzanki:
1 kromka pieczywa bezglutenowego lub każdego innego
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Tymianek
Sól morska/himalajska
Sposób przygotowania:
Por pokroić na
talarki i dusić z oliwą i odrobiną wody ok 10 minut. Ziemniaki, seler i jabłko
pokroić w kostkę i dodać do miękkiego pora. Zalać wywarem, dodać szklankę wody
i gotować 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie doprawić i zmiksować na krem,
dodać mleko i ponownie wymieszać. Na
patelnię wrzucić pokrojone w kostkę grzanki obtaczane w oliwie, przetartym
czosnku, soli i tymianku. Zarumienić. Podawać z kolorowym pieprzem.
SMACZNEGOJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz