środa, 3 maja 2017

Tagliatele z pieczarkami, szpinakiem i dynią

Tagliatelle z pieczarkami, szpinakiem i dynią podane z sosem z warzyw i parmezanem.
Wielbiciele makaronów nie przejdą obojętnie. Jest pyszny!


Składniki na ok 4 porcje:
1 marchewka
1 średnia pietruszka
Ok 30 g selera
100 g dyni w kostkę ( u mnie puree z dyni- 2 łyżki )
5 dużych pieczarek
Pomidory z puszki-1 puszka
Szpinak świeży- 3 garście
½ średniej cebuli
Parmezan- wg uznania
Bazylia, pieprz, sól,
Makaron tagliatelle ( u nas bezglutenowy)- 1/2 paczki (500g)

Przygotowanie:
Warzywa (marchew, seler, pietruszka) obieram, trę na tarce. Pieczarki kroję na mniejsze kawałki. Cebule kroję w kostkę i podsmażam delikatnie na oliwie. Do zarumienionej cebuli dodaję warzywa i pieczarki. Duszę pod przykryciem około 10 minut. Pomidory z puszki blenduję z bazylią i dodaję do warzyw. Duszę kolejne 10 minut. Na koniec dodaję puree z dyni ( jeśli masz świeżą dynię pokrój ją w małą kosteczkę i podduś z warzywami) oraz szpinak. Ugotowany al Dente makaron dodaję do sosu i posypuję świeżo tartym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz