Jesień- Jabłka i pyszna szarlotka. Uwielbiam ją przygotowywać. Kruche ciasto zawsze wychodzi, smak jest rewelacyjny a słodki podwieczorek córki odhaczony. Jeśli nie macie
jeszcze sprawdzonego przepisu na pyszną szarlotkę bezglutenową zapraszam was serdecznie . Pieczcie i
podsyłajcie efektyJ
Składniki:
Mąka ryżowa
1 szklanka
Mąka gryczana
½ szklanki
Mąka amarantu
sowa ½ szklanki
250 g masła
1 łyżka
jogurtu naturalnego greckiego
2 żółtka
4 łyżki Ksylitolu
2 kg jabłek
(słodkich)
Sok z cytryny
2 łyżeczki Cynamonu
Gałka muszkatołowa
Goździki
Sposób
przygotowania:
Mąki połączyć
z pokrojonym, zimnym masłem, ksylitolem,
żółtkami i jogurtem. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na godzinę
Jabłka obrać, pokroić i poddusić tak aby były miękkie ale nie rozwalały się. Dodać sok z
cytryny i przyprawy. Przestudzić.
¾ ciasta
rozwałkować na wyłożoną papierem tortownicę (26 cm) nakłuć widelcem na całej powierzchni i
piec 15 minut w temp 180 stopni .
Po
wyciągnięciu rozłożyć jabłka , rozwałkować na górę resztę ciasta, nakłuć jak poprzednio
i piec jeszcze 30 minut .
SmacznegoJ
Witam :) czym można zastąpić mąkę gryczaną żeby ciasto się udało? :)
OdpowiedzUsuńzastąp ją mąką jaglaną w tej samej proporcji:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń