U nas to jedna z
niewielu makaronowych pozycji jednak występuje regularnie bo Zuzia uwielbia.
Zazwyczaj podaję na obiad, a czasem pozwalam na kolację po intensywnym
treningu.
Składniki na ok 4 porcję :
Makaron u nas bezglutenowy - 150 g
makaronu
Mięso wołowe (Mielimy)
400 g
Pomidory w puszce 1 sztuka
(ok 300 g)- zblendować
Cebula- 2 średnie
Oliwa 2 łyżki
marchewka 1 średnia
seler 1/2 małego
Czosnek 1 ząbek
Bazylia świeża do smaku
opcjonalnie starty parmezan
Przygotowanie:
Cebulę dusimy na
oliwie z odrobiną wody. Dodajemy mięso i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką
papryką . Kiedy mięso będzie podduszone dodajemy startą na tarce marchewkę i seler, dusimy do miękkości, zalewamy połową szklanki wody, a następnie wrzucamy zblendowane pomidory w puszcze, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek . Gotujemy około 5 minut. Opcjonalnie posypujemy parmezanem.
Smacznego:)
Wartość odżywcza 1 porcji (bez parmezanu):
energia: ok 300 kcal
białko- 26 g
tłuszcz- 9 g
węglowodany- 34 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz