Jeśli szukacie zdrowych
inspiracji na codzienne bezglutenowe posiłki ,a jednocześnie chcecie
aby wasz jadłospis był dobrze zbilansowany
zapraszam was serdecznie na bloga. Od dziś będziecie mogli znaleźć tu przykładowe jadłospisy, wiele przepisów na zdrowe i smaczne potrawy. Obiecuję, że
każdy znajdzie coś dla siebie.
Jadłospis 1 – ok -1500
kcal- 80 g białka, 65 g
tłuszczów , 150 g węglowodanów.
Śniadanie :
Woda niegazowana z sokiem
z cytryny i miodem - 250 ml
Rolada szpinakowa z serem twarogowym i łososiem- 100 g ok 3
plastry (przepis poniżej)
Masło ok 5 g
Sałata 1 liść
Pomidor -1 sztuka
II
Śniadanie
Jogurt
owocowy z musli i orzechami
Jogurt naturalny 100g
Banan ½ sztuki
Mandarynka 1 sztuka
Płatki owsiane b/g
Orzechy włoskie garść
Żurawina suszona 1 łyżka
Woda niegazowana 250 ml
Obiad:
Zupa krem z brokuł z płatkami migdałów- 300 ml:
Spaghetti z
wołowiną :
Wołowina 100 g
Makaron 50 g (przed ugotowaniem),
Pomidory z puszki 100 g
Czosnek –ząbek
Cebula 1 mała
Bazylia świeża d smaku
woda niegazowana 250 ml
Podwieczorek:
Pieczony banan z gorzką czekoladą :
Banan 1 sztuka
Czekolada gorzka min.70%
kakao 3 kostki
(Banana myjemy i przecinamy wzdłuż. Wkładamy czekoladę i owijamy
folią. Pieczemy 15 minut w tep 180 stopni)
Herbata 250 ml
Kolacja:
Sałata z grillowanym kurczakiem
:
Kurczak Pierś -50 g
Roszponka- ok 80 g
Papryka ½ sztuki
Ogórek ok 50g
Pestki dyni -1 łyżka
Oliwa -1 łyżka
Herbata 250 ml
****
Przepis na
roladę:
Składniki
na ok 10 plastrów :
( Na porcję
obliczono 3 plastry)
8 jajek
1 łyżeczka
masła klarowanego lub oleju kokosowego
100 g świeżego
szpinaku
1 ząbek
czosnku
1 mała
cebula
100 g
chudego twarogu
1 łyżka jogurtu
naturalnego
100 g
wędzonego łososia
Sposób
przygotowania:
Szpinak
poddusić na maśle z cebulą i czosnkiem, posolić. Dodać do roztrzepanych jajek.
Doprawić solą i pieprzem. Osobno przygotować serek, łącząc ze sobą ser
twarogowy i jogurt, również doprawić. Na
rozgrzaną patelnie wylewamy jajko ze szpinakiem i przygotowujemy omlet. Po
ostygnięciu smarujemy omlet serkiem, a przez środek wykładamy łososia. Zawijamy
w rulon i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki. (Najczęściej roladę przygotowuję
wieczorem i wkładam na noc do lodówki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz