PRZYKŁADOWY Jadłospis nr 2 i przepis na kotlety z kaszy gryczanej z warzywami
i sosem pieczarkowym.
ok 1500 kcal
Woda niegazowana z sokiem
cytryny 30 minut przed posiłkiem
Śniadanie
Placuszki bananowe z twarogiem
Białko jaja- 2sztuki
Żółtko jaja-
1 sztuka
Ser
twarogowy chudy- 50 g
Jogurt
naturalny 50 g
Banan 1
sztuka
żurawina
suszona 2 łyżki
1 łyżka
mąki ryżowej
|
Przygotowanie:
1)
Do miski wrzucamy jaja, twaróg, jogurt, mąkę. Blendujemy do uzyskania gładkiej
konsystencji.
2)
Banan kroimy w kostkę i dorzucamy do naszej masy.
3)
Serniczki smażymy na rozgrzanej patelni pod przykrywką - na minimalnym
ogniu. Możemy rozprowadzić na
patelni kilka kropel oliwy .
4)
Przygotowujemy kilka małych placuszków.
woda niegazowana 250 ml
II Śniadanie
Sałatka z wędzonym łososiem
Łosoś wędzony 50 g
Roszponka 100 g
Papryka ½ sztuki
Cebula 1 mała
Oliwa 1 łyżka
Orzech włoski 1 garść ok 30 g
Obiad
Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami 2 sztuki , sos
pieczarkowy, surówka z kapusty kiszonej
150 g
Sok wyciskany z buraka i jabłka 200 ml
Podwieczorek
Budyń jaglany (przepis na blogu)
Herbata owocowa 250 ml
Kolacja
Krem z pomidora z grzankami 300 ml
Woda niegazowana 250 ml
(Początkujący bezglutenowcy pamiętajcie o sprawdzeniu pochodzenia
wszystkich produktów z których korzystacie)
PRZEPIS
NA KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki
( na ok 10 sztuk) :
200 g kaszy gryczanej
1 średnia marchew
1/2 małego selera
1 cebula
1 jajko lub zamiennie siemię lniane
(1 łyżka zalana odrobiną wrzątku)
Oliwa 1 łyżka
Cebulę kroimy w mała kostkę dusimy na
oliwie z wodą, dodajemy startą na tarce marchewkę i seler. Pozostawiamy aż
warzywa będą miękkie. Dodajemy do ugotowanej kaszy gryczanej. Mieszamy dokładnie
z jajkiem i formujemy kotlety.
Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki.
Smażymy beztłuszczowo z każdej strony.
Sos:
Pieczarki 100 g
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka śmietanki
woda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz