czwartek, 18 lutego 2016

Puszyste serniczki z gorzką czekoladą

Wczoraj wieczorem  zamiast szykować jutrzejsze lunch boxy, zrobiłyśmy  to cudo.  Zuzia nadzorowała całą akcję, a ja byłam tylko jej pomocą kuchenną J Wyszły pyszne, delikatne rozpływające się w ustach i efektowne  serniczki  z gorzką czekoladą.  



Serniczki przygotowałyśmy w silikonowych foremkach. Ty możesz zrobić je w czym tylko masz możliwość .



Składniki:

300 g sera twarogowego półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 białko jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki Ksylitolu ( sprawdź poziom słodkości )
 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Oliwa/ masło  do posmarowania foremek


Przygotowanie:

Twaróg z jogurtem zmiksować dokładnie na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, białko i cukier i dość długo miksować, aby uzyskać puszystą masę. Wysmarowane delikatnie tłuszczem foremki napełnić  w 2/3 masą. Lekko postukać o blat stołu aby masa wypełniła  dokładnie foremki, a wierzch wyrównał się. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temp do 125 stopni. Piec 20 minut. 
Po wyjęciu przestudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch serniczków.  Poczekać aż się zastygnie.  Zajadać J

Wartość odżywcza w 1 serniczku  :
Ok 45 kcal
Białko- 4 g
Tłuszcz- 1,7 g
Węglowodany- 5 g










2 komentarze:

  1. czy jakakolwiek inna mąka też wchodzi w grę :) ?

    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie nie ma problemu użyj tej jaką masz pod ręką.

    OdpowiedzUsuń