środa, 27 kwietnia 2016

Suflet Czekoladowy

Dziś będzie bardzo deserowo.  Klasyk, koło którego nikt nie przejdzie obojętnie .  Nie byłabym sobą gdybym nie powiedziała Wam, że przygotowanie go zajmie  3 minuty, a następne 7 minut zrobi za Was piekarnik. W 10 minut wyczarujecie  obłędny suflet z gorzkiej czekolady. Uwaga bo uzależnia!





Składniki na 4 porcje: ( 4 malutkie foremki żaroodporne)

125 g  gorzkiej czekolady dobrej jakości * ( troszkę więcej niż 1 standardowa czekolada)
 3 łyżki ksylitolu ( robię z niego w młynku cukier puder)
3 jaja
50 g mąki -pół na pół gryczana i ryżowa (możesz użyć innej)
80 g masła

Przygotowanie:

Jajka  ubijamy  dokładnie z ksylitolem (pudrem) na  puszystą masę.

 Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do ubitych jaj

 wsypujemy  mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy

 czekoladę i znów mieszamy..

Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy 

przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika   200°C z termo

obiegiem na 7 minut.  Wyciągamy zjadamy z radością. Nie 

powtarzamy tego zbyt często J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz