niedziela, 9 października 2016

Pudding ryżowy na mleku koksowym z cynamonem i jagodami



Wielbicielom słodkich śniadań na pewno przypadnie do gustu Jest prosty, szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje w jesienne chłodne poranki, kiedy zapach cynamonu unosi się w całym domu. Spróbujcie !



Składniki na 2 porcje :

Ryż -1/2 woreczka
Mleko kokosowe 250 ml
Odrobina wody do podlania
Cynamon- szczypta
Jajko- 1 sztuka
Miód, cukier trzcinowy lub inny- 1 łyżka
Jagody – opcjonalnie/ wg uznania
Laska wanilii-opcjonalnie ½ sztuki

Przygotowanie:

Do mleka dodać ryż i gotować na wolnym ogniu ok 15-20 minut.
W razie potrzeby podlać wodą.
Jajko roztrzepać z miodem lub cukrem trzcinowym i dodać do ugotowanego już ryżu. ( do masy jajecznej dodaj łyżkę ugotowanego na mleku ryżu i dopiero wlej do całości) .Wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu przez 2 minuty. Dodać wanilię i cynamon. Podawać z jagodami.


SmaznegoJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz