czwartek, 17 grudnia 2015

Żurek na gryczanym zakwasie


 Na świątecznym stole oprócz barszczu czerwonego tradycją u nas jest żur z grzybami. W prawdzie Zuzia je bez grzybów za to z jajkiem i ziemniakami . Taka jest też nasza dzisiejsza wersja bezglutenowego żuru. Wyszedł wspaniały, pachnący i intensywny, a my nie możemy się najeść. Pozostawiam wam przepis, warto spróbować.  W ostatnim poście znajdziecie jak zrobić zakwas na żurek.



Składniki:
Zakwas z przepisu
2 białe surowe kiełbasy lub inne   (można też zrobić wersję bez mięsa)
1 duża cebula
3 Liście laurowe
Śmietanka 200 ml
Jajko
 3 ziemniaki
Majeranek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w kostkę, wrzucam do garnka razem z kiełbasą ( w całości) zalewam 2 litrami wody. Dodaję sól pieprz, liść laurowy i ziemniaki . Gotuję około 25 minut , wyjmuję kiełbasę. Wlewam zakwas i mieszam, gotuję około 10 minut. Wyłączam z gazu, dodaję śmietankę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem . Jajka gotuję osobno i kroję w ćwiartki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz