sobota, 12 grudnia 2015

Zakwas gryczany na bezglutenowy żurek

Dziś zdałam sobie sprawę, że odkąd króluje u nas dieta bezglutenowa, nie gotowałam żurku. Zuzia bardzo go lubi więc postanawiam od razu odrobić zaległe zadanie domowe i wrzucam przepis na gryczany  zakwas  z którego powstanie pyszny bezglutenowy żurek. Przepis już wkrótce;)



Zakwas gryczany:

1 litr letniej wody
7 łyżek mąki gryczanej  
7 ząbków czosnku
5 listków laurowych
10 kulek ziela angielskiego



Wodę mieszam z mąką i przyprawami w dużym słoju. Czosnek kroję na pół i dodaję. Słoik przykrywam gazą lub serwetką i pozostawiam na 6-7 dób, mieszając raz dziennie drewnianą łyżką. Pożądany zakwas ma zapach słodko kwaśny, to znak że jest już gotowy J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz