wtorek, 22 grudnia 2015

Świąteczna bezglutenowa tarta z jaglanym kremem

Świąteczne przygotowania w pełni. Troszkę nas tu mało, ale po świętach na pewno to nadrobimy. Na zdjęciu powstająca właśnie tarta z suszoną śliwką i daktylami z pysznym jaglano-kokosowym kremem. Na górze będzie polewa z gorzkiej czekolady . Niebo w gębie.  Zapraszamy na bloga J



Na spód:
40 g oleju koksowego
Zmielone wiórki kokosowe 100 g
Mąka ryżowa 100 g
1 łyżka kakao
3 łyżki ksylitolu

Jaglany krem:
100 kaszy jaglanej
250 ml śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
½ laski wanilii
150 g śliwek suszonych
50 g daktyli
3 łyżki miodu

Polewa z czekolady:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml Mleka ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Śliwki zalej gorącą wodą do pokrycia.

Kaszę jaglaną opłucz, sparz wrzątkiem. Ugotuj do miękkości w 2 i pół szklanki wody. Poczekaj aż wystygnie.

NA SPÓD:
Wiórki zmiel na mąkę i zmieszaj z mąką ryżową. Wymieszaj z resztą składników. Formę natłuść i wysyp ciasto(spód) uklep. Nakłuj i piecz 12 min w temp 180 stopni.
Kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj z zmiksowaną na gładko (blenderem) kaszą jaglaną. Dodaj miód. Krem wyłóż na podpieczony spód, następnie śliwki i daktyle, a na koniec zalej polewą czekoladową.


*Czekoladę rozpuść z mlekiem ryżowym.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz