Wypiek
smacznego bezglutenowego pieczywa wcale nie jest taki
prosty. Ten chleb smakuje
i co ważne jest prosty w
przygotowaniu. Mimo
nazwy, ziemniaków w chlebie nie jest wcale
tak dużo, a składnikami głównymi chleba są mąki
amarntusowa i
gryczana.
Składniki:
340
g mąki gryczanej
140g
mąki amarantusowej
20g
mąki ziemniaczanej
140
g sypkich ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia i
zmielonych
50
g zmielonego siemienia lnianego
7
g drożdzy instant
1
łyżka octu winnego
1
łyżeczka oleju kokosowego(roztopionego, ostudzonego)
1
i pół łyżeczki soli himalajskiej/morskiej
Ciepłej
wody aby uzyskać konsystencję gęstego budyniu
Przygotowanie:
Do
miski wsypujemy mąki i drożdże , mieszamy. Dodajemy
ziemniaki, olej, ocet, sól
oraz stopniowo wodę, mieszamy łyżką, a
następnie mikserem przez ok 3 minuty. Odstawiamy
do
wyrośnięcia. Dodajemy siemię i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy
do
keksówki 30x11 cm i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40
min. Pieczemy w temp
190 stopni ok 60 min, z włączonym termo
obiegiem. Po wyjęciu górę smarujemy
tłuszczem ( u nas masło),
studzimy na
kratce, kroimy po całkowitym ostudzeniu. (kroimy
odwrócony, aby się nie kruszył)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz