Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy
B9, żelaza, cynku
magnezu oraz potasu, 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy
nasyconych),
za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów)
100 g ugotowanej ciecierzycy to 164kcal
Można z niej wyczarować wiele wspaniałych potraw na każdy posiłek od śniadania po kolację. Dziś propozycja sycącej pełnowartościowego posiłku z ciecierzycą w roli głównej.
składniki na sałatkę:
ciecierzyca 200 g ugotowanej
kiełki rzodkiewki garść
czerwona cebula 1/2 średniej (ok 30g)
czosnek marynowany 100g
oliwa 3 łyżki
chili płatki (mieszamy z olejem)
rzodkiewka 3 sztuki
pomidor 1 sztuka
papryka 50g
ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Przed ugotowaniem zmieniamy wodę dodajemy odrobinę soli.
gotujemy ok 50 min do miękkośći.
Wszystkie składniki kroimy i dodajemy do ugotowanej ciecierzycy , mieszamy z olejem z chili .
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz