Dziś na blogu królowa kasz. Jest łatwostrawna, zasadotwórcza( nie
zakwasza organizmu), bogata w witaminy i
składniki mineralne. Warto na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu!
Ta potrawa to idealny pomysł na zdrowy, urozmaicony obiad dla
całej rodziny. Pulpety są wyraziste
idealne w smaku, pyszne! Spróbujcie sami:)
Składniki na pulpety :
250 g kaszy jaglanej
200 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
Masło klarowane
2 łyżki mąki z cieciorki
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w 0,5 l wody 15-18
minut. Szpinak dusimy na maśle z cebulą i czosnkiem.
Przestudzoną, ugotowaną kaszę mieszamy
ze szpinakiem, dodajemy mąkę , formujemy małe kulki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos pomidorowy:
Pomidory w puszce 500 g
2 łyżki oliwy
1 Cebula
1 ząbek Czosnku
Świeża bazylia
Ksylitol
sól
chili
Przygotowanie:
Cebulę dusimy na oliwie do miękkości. Dodajemy pomidory,
czosnek, bazylię i przyprawy. Gotujemy 5 minut i blendujemy całość na gładki
sos.
Zalewamy pulpety i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz