poniedziałek, 5 października 2015

Tagliatelle z cukinii na ostro z pietruszkowym pesto

 

Dziś propozycja bezglutenowego, Wege dania, które z powodzeniem możemy zastosować na diecie redukcyjnej. Jest bardzo  szybkie i proste  w przygotowaniu i smakuję naprawdę rewelacyjnie. Jest to spora dawka żelaza witaminy C, A i innych  składników odżywczych.  

Tak więc  na zdrowie!




PRODUKTY na ok 3 porcje :
1 średnia cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
Papryczka chili
Pietruszka natka
2 łyżki oliwy
cytryna
1 łyżka Ziaren słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelni dusimy cebulę . Cukinie obraną lub nie, kroimy w cienkie paski lub obieraczką strugamy paski. Dodajemy do cebuli dusimy maksymalnie 5 min (do miękkości) . Dodajemy papryczkę chili.
Pietruszkę z czosnkiem , sokiem z cytryny i oliwą blendujemy na gładko. Pesto dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.

1 porcja to ok 200 kcal.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz