Co prawda sezon raczej na dynię, ale u nas dziś w roli głównej marchewka.Ciasto marchewkowe to fajny deser do niedzielnej kawy czy herbaty. Ciasto jest puszyste, wilgotne, lekkie . (BEZGLUTENOWE)
Składniki na ciasto:
Marchewka 3 sztuki ok 300 g
3 jabłka
50g mąki ziemniaczanej
120 g mąki jaglanej
3 jaja
3 łyżki wiórków kokosowych
Olej kokosowy 125 ml
2 łyżki Ksylitolu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Gałka muszkatołowa,
Serek rciotta 100g
Sok z pomarańcza 100 ml
Otarta skórka z pomarańcza
- Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka
obrać pokroić poddusić do miękkości, zblendować. Marchewkę
z jabłkiem wymieszać dodać jedno jajko, ponownie wymieszać, odstawić.
- Do drugiej miski wsypać: mąkę jaglaną,
ziemniaczaną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do
pieczenia i sól morską. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić
- Pozostałe 2 jajka ubić na pianę. Potem stopniowo
dodawać roztopiony olej kokosowy z miodem (wystudzony)
- Do powstałej masy dodać składniki z pierwszej
miski z marchewką i wymieszać łyżką do połączenia się składników,
następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać.
- Piec przez ok. 45 minut w temp 175
stopni.
Polewa: serek zblendować z sokiem z pomarańczy, dodać otartą skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz