poniedziałek, 30 listopada 2015

Naleśniki z mąki z ciecierzycy z ziołami prowansalskimi i mięsno-warzywnym farszem



Mój nowy pomysł na smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Aromatyczny kurczak w połączeniu z warzywami,  zamknięty w ziołowym naleśniku,  dopieszczony  sosem pomidorowym bardzo smakował Zuzi…., a to chyba najważniejsze JPS. Była dokładka !  



Składniki na ciasto naleśnikowe:
Mąka z ciecierzycy ¾ szklanki
Mąka kukurydziana ½ szklanki
Mleko roślinne lub krowie  1 szklanka
Woda mineralna do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 jajko- lub 2 łyżki mielonego lnu
Zioła- razem 1 łyżka
Bazylia
Oregano
Rozmaryn
Tymianek
Sól himalajska
Oliwa 1 łyżka



Farsz:
Pierś z kurczaka - 1 podwójna  
Fasola szparagowa -100g
Fasola czerwona z puszki- 100 g
Papryka – 1 sztuka
Cebula- 1 średnia
Marchewka-1 duża
groszek – 100g  

sos pomidorowy:
pomidory w puszce- 200 g
czosnek -1 ząbek
cebula-1 mała
oliwa- 2 łyżki
ksylitol-  1 łyżeczka
sól himalajska
opcjonalnie pietruszka

Ciasto naleśnikowe:
Mąki przesiać, dodać zioła, pozostałe składniki, miksować.

Przygotowanie farszu:
Kurczaka pokroić w kostkę, poddusić z oliwą, cebulą i warzywami. Doprawić do smaku.

Sos pomidorowy:

Cebulę poddusić z oliwą, dodać pomidory, czosnek i  przyprawy. Zblendować na gładko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz