piątek, 8 stycznia 2016

Jadłospis 1 oraz przepis na roladę szpinakową z łososiem

Jeśli szukacie zdrowych  inspiracji na codzienne bezglutenowe posiłki ,a jednocześnie chcecie aby wasz jadłospis był dobrze zbilansowany   zapraszam was serdecznie na bloga. Od dziś będziecie mogli znaleźć tu  przykładowe jadłospisy, wiele przepisów na zdrowe i smaczne potrawy. Obiecuję, że każdy znajdzie coś  dla siebie.  





Jadłospis  1 – ok -1500 kcal-   80 g białka, 65 g tłuszczów , 150 g węglowodanów.


Śniadanie :

Woda  niegazowana z sokiem z cytryny i miodem  - 250 ml

Rolada szpinakowa z serem twarogowym i łososiem- 100 g ok 3 plastry (przepis poniżej)
1 kromka pieczywa b/g
Masło ok  5 g
Sałata 1 liść
Pomidor -1 sztuka

II Śniadanie
Jogurt owocowy z musli i orzechami
Jogurt naturalny 100g
Banan ½ sztuki
Mandarynka 1 sztuka
Płatki owsiane b/g
Orzechy włoskie garść
Żurawina suszona 1 łyżka

Woda niegazowana 250 ml

Obiad:
Zupa krem z brokuł z płatkami migdałów- 300 ml:
 Spaghetti z wołowiną :

Wołowina 100 g
Makaron 50 g (przed ugotowaniem),
Pomidory z puszki 100 g
Czosnek –ząbek
Cebula 1 mała
Bazylia świeża d smaku

woda niegazowana 250 ml

Podwieczorek:

Pieczony banan z gorzką czekoladą :
Banan  1 sztuka
Czekolada gorzka min.70%  kakao 3 kostki
(Banana myjemy i przecinamy wzdłuż. Wkładamy czekoladę i owijamy folią. Pieczemy 15 minut w tep 180 stopni)
Herbata 250 ml

Kolacja:
 Sałata z grillowanym kurczakiem :
Kurczak Pierś -50 g
Roszponka- ok 80 g
Papryka ½ sztuki
Ogórek ok 50g
Pestki dyni  -1 łyżka
Oliwa -1 łyżka
Herbata 250 ml

****
Przepis na roladę: 
Składniki na ok 10  plastrów  :
( Na porcję obliczono 3 plastry)

8 jajek
1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
100 g chudego twarogu
1 łyżka jogurtu naturalnego
100 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

Szpinak poddusić na maśle z cebulą i czosnkiem, posolić. Dodać do roztrzepanych jajek. Doprawić solą i pieprzem. Osobno przygotować serek, łącząc ze sobą ser twarogowy i  jogurt, również doprawić. Na rozgrzaną patelnie wylewamy jajko ze szpinakiem i przygotowujemy omlet. Po ostygnięciu smarujemy omlet serkiem, a przez środek wykładamy łososia. Zawijamy w rulon i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki. (Najczęściej roladę przygotowuję wieczorem i wkładam na noc do lodówki).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz