wtorek, 19 stycznia 2016

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z bezglutenową bułeczką

 W takie dni jak dziś idealnie jest  zjeść rozgrzewającą treściwą zupę. Oto przepis na pyszny, aromatyczny gulasz węgierski. Gotujcie! J





Składniki:
1 kg mięsa np. cielęcina, wołowina lub inne
4 duże cebule
1 kg czerwonej papryki
1 duża marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki średniej wielkości
Smalec/ masło klarowane/olej kokosowy
1 puszka pomidorów

Przyprawy:
Ziele angielskie
Liść laurowy
Chili
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól , pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodaję oliwę i odstawiam na 1 godzinę do lodówki .Smażę do mocnego zarumienienia i  wrzucam do garnka. Paprykę oczyszczam i piekę w piekarniku przez ok 1 godzinę ( 200 stopni) . W tym czasie cebulę duszę na patelni. Wrzucam do garnka razem z  ziemniakami, marchewką i pietruszką pokrojoną w kostkę i   zalewam 3 szklankami wody. Dodaję przyprawy : paprykę słodką i ostrą (wcześniej mieszam papryki na rozgrzanej patelni z łyżeczką masła. Papryka oddaje intensywny aromat) , chili, ziele angielskie, liść laurowy.  Gotuję 1 godzinę. Upieczoną paprykę obieram ze skórki kroję w dużą kostkę i wrzucam do zupy. Pomidory z puszki blenduję razem z 2 chochelkami zupy. W ten sposób zagęszczam gulasz. Doprawiam ostatecznie. Gotuję jeszcze około 20 min . Podaję z świeżo upieczonymi bułkami bezglutenowymi;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz