środa, 13 stycznia 2016

PRZYKŁADOWY Jadłospis nr 2 i przepis na kotlety z kaszy gryczanej z warzywami i sosem pieczarkowym.

 PRZYKŁADOWY Jadłospis nr 2  i przepis na kotlety z kaszy gryczanej z warzywami i sosem pieczarkowym. 

ok 1500 kcal



Woda niegazowana  z sokiem cytryny 30 minut przed posiłkiem

Śniadanie

Placuszki bananowe z twarogiem
 Białko jaja- 2sztuki
Żółtko jaja- 1 sztuka
Ser twarogowy chudy- 50 g
Jogurt naturalny 50 g
Banan 1 sztuka
żurawina suszona 2 łyżki
1 łyżka mąki ryżowej
Przygotowanie:
1) Do miski wrzucamy jaja, twaróg, jogurt, mąkę. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2) Banan kroimy w kostkę i                                                       dorzucamy do naszej masy.  
3) Serniczki smażymy na rozgrzanej patelni pod przykrywką - na minimalnym ogniu.  Możemy rozprowadzić na patelni  kilka kropel oliwy .

4) Przygotowujemy kilka małych placuszków.

woda niegazowana 250 ml

II Śniadanie
Sałatka z wędzonym łososiem
Łosoś wędzony 50 g
Roszponka 100 g
Papryka ½ sztuki
Cebula 1 mała
Oliwa 1 łyżka
Orzech włoski 1 garść ok 30 g  

Obiad
Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami 2 sztuki , sos pieczarkowy,  surówka z kapusty kiszonej 150 g
Sok wyciskany z buraka i jabłka 200 ml

Podwieczorek
  Budyń jaglany (przepis na blogu)
Herbata owocowa 250 ml

Kolacja
Krem z pomidora z  grzankami  300 ml
Woda niegazowana 250 ml

(Początkujący bezglutenowcy  pamiętajcie o sprawdzeniu pochodzenia wszystkich produktów z których korzystacie)

PRZEPIS NA KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ

Składniki ( na ok 10 sztuk) :

200 g kaszy gryczanej
1 średnia marchew
1/2 małego selera
1 cebula
1 jajko lub zamiennie siemię lniane (1 łyżka zalana       odrobiną wrzątku)
Oliwa 1 łyżka

Cebulę kroimy w mała kostkę dusimy na oliwie z wodą, dodajemy startą na tarce marchewkę i seler. Pozostawiamy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do ugotowanej kaszy gryczanej. Mieszamy dokładnie z jajkiem  i formujemy kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki.
 Smażymy beztłuszczowo z każdej strony.
Sos:
Pieczarki 100 g
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka śmietanki
woda





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz