środa, 14 października 2015

Bananowy keks z gorzką czekoladą

 Jeśli nie macie ochoty więcej niż dziesięć minut poświęcić na 

przygotowanie czegoś pysznego polecam mój ulubiony keks 

bananowy z gorzką czekoladą. Sprawdza się na II śniadanie do 

szkoły czy dodatek do kawy u nas też jako uzupełnienie

węglowodanów po długim treningu córki . Oczywiście w 

kontrolowanych ilościach:)






Składniki :

½  szklanka mąki  amarantusowej
1 szklanka mąki gryczanej
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju kokosowego(roztopionego i przestudzonego)
2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
Szczypta soli
1/3 szklanki mleka (u nas kokosowe)
1/3 szklanki cukru lub 3 łyżki ksylitolu
Gorzka czekolada 90%

Olej mieszam z cukrem, mlekiem i rozgniecionym widelcem bananem. Mieszam trzepaczką.

Osobno łącze mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaję suche do mokrych produktów, mieszam . Na koniec wsypuję startą gorzką czekoladę, delikatnie mieszam.  Wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.(wymiary 22 x 11)  Piekę 50 min w temp 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz