niedziela, 4 października 2015

Słodka niedziela


Co prawda sezon raczej na dynię, ale u nas dziś w roli głównej marchewka.Ciasto marchewkowe  to fajny deser do niedzielnej kawy czy herbaty. Ciasto jest puszyste, wilgotne, lekkie .  (BEZGLUTENOWE)
 






Składniki na  ciasto:

Marchewka 3 sztuki ok 300 g
3 jabłka
50g mąki ziemniaczanej
120 g mąki jaglanej
3 jaja
3 łyżki wiórków kokosowych
Olej kokosowy  125 ml
2 łyżki Ksylitolu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Gałka muszkatołowa, 

 Polewa:

 Serek rciotta 100g
 Sok z pomarańcza 100 ml
 Otarta skórka z pomarańcza

   Sposób przygotowania:


  • Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać pokroić poddusić do miękkości, zblendować. Marchewkę z jabłkiem wymieszać dodać jedno jajko, ponownie wymieszać, odstawić.
  • Do drugiej miski wsypać: mąkę jaglaną, ziemniaczaną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól morską. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie wymieszać z   wiórkami kokosowymi i odstawić
  • Pozostałe 2 jajka ubić na pianę. Potem stopniowo dodawać roztopiony olej kokosowy z miodem (wystudzony)
  • Do powstałej masy dodać składniki z pierwszej miski z marchewką i wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać.
  •   Piec przez ok. 45 minut w temp 175 stopni.  
Polewa: serek zblendować z sokiem z pomarańczy, dodać otartą skórkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz