sobota, 17 października 2015

Bezglutenowy chleb lniano-ziemniaczany


Wypiek smacznego bezglutenowego pieczywa wcale nie jest taki 

prosty. Ten chleb smakuje i co ważne jest prosty w 

przygotowaniuMimo nazwy, ziemniaków w chlebie nie jest wcale 

tak dużo,  a składnikami głównymi chleba są mąki amarntusowa i 

gryczana.  



Składniki:


340 g mąki gryczanej

140g mąki amarantusowej

20g mąki ziemniaczanej

140 g sypkich ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia i 

zmielonych

50 g zmielonego siemienia lnianego

7 g drożdzy instant

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka oleju kokosowego(roztopionego, ostudzonego)

1 i pół łyżeczki soli himalajskiej/morskiej


Ciepłej wody aby uzyskać konsystencję gęstego budyniu


Przygotowanie:



Do miski wsypujemy mąki i drożdże , mieszamy. Dodajemy 

ziemniaki, olej, ocet, sól oraz stopniowo wodę, mieszamy łyżką, a 

następnie mikserem przez ok 3 minuty. Odstawiamy do 

wyrośnięcia. Dodajemy siemię i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy

 do keksówki 30x11 cm i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 

min. Pieczemy w temp 190 stopni ok 60 min, z włączonym termo 

obiegiem. Po wyjęciu górę smarujemy tłuszczem  ( u nas masło), 

studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostudzeniu. (kroimy 

odwrócony, aby się nie kruszył)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz