piątek, 30 października 2015

papryka faszerowana kaszą jaglaną i szpinakiem, w otoczeniu pieczonych ziemniaków

 Gotując bezglutenowo bardzo dobrze wiem, że jadłospis musi być urozmaicony, a co za tym idzie dostarczać powinien odpowiedniej wartości energetycznej oraz potrzebną ilość składników odżywczych tak aby nie dopuścić do niedoborów.
Używam różnych produktów, ale do niektórych mam słabość. Tak też jest z kaszą jaglaną.
Uwielbiam ją  i często ją przyrządzam . O jej właściwościach już wam pisałam. Tutaj z pieczoną papryką i szpinakiem komponuje się pysznie ! Dodatek   ziemniaków i swojskiej kiełbaski  tworzy nam już spójne danie obiadowe J Spróbujcie sami !




SKŁADNIKI:
4 duże papryki
1 szklanka kaszy jaglanej
200 g  świeżego szpinaku
1 łyżka masa klarowanego
Cebula czerwona
Czosnek
1 łyżka oliwy 

Kilka małych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
Kiełbasa bg.

1.  Kaszę płukam na sitku, wrzucam na 2 szklanki  gotującej  się wody. Gotuję ok 15-18 min, nie mieszam bo zrobi się ciapa.
2.  Ziemniaki  marynuję w oliwie, świeżych ziołach (rozmaryn, bazylia, oregano), soli himalajskiej,
3.  Szpinak duszę z cebulą, dodaję czosnek.
4.  Ugotowaną kaszę mieszam ze  szpinakiem, dodaję masło .
5.    Napełniam  wydrążone papryki farszem .
6.  Piekę razem z ziemniakami w temp 180 stopni przez 45 minut.
  
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz