poniedziałek, 26 października 2015

Pulpety z kaszy jaglanej ze szpinakiem w sosie pomidorowym



Dziś na blogu królowa  kasz. Jest łatwostrawna, zasadotwórcza( nie zakwasza organizmu),  bogata w witaminy i składniki mineralne. Warto na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu!

Ta potrawa to idealny pomysł na zdrowy, urozmaicony obiad dla całej rodziny.  Pulpety są wyraziste idealne w smaku, pyszne! Spróbujcie sami:)





Składniki na pulpety :

250 g kaszy jaglanej
200 g świeżego szpinaku 
1 cebula
2 ząbki czosnku
Masło klarowane
2 łyżki mąki z cieciorki

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w 0,5 l wody   15-18 minut. Szpinak dusimy na maśle z cebulą i czosnkiem.
 Przestudzoną, ugotowaną kaszę mieszamy ze szpinakiem, dodajemy mąkę , formujemy małe kulki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos pomidorowy:

Pomidory w puszce 500 g
2 łyżki oliwy
1 Cebula
1 ząbek Czosnku
Świeża bazylia
Ksylitol
sól
chili

Przygotowanie:

Cebulę dusimy na oliwie do miękkości. Dodajemy pomidory, czosnek, bazylię i przyprawy. Gotujemy 5 minut i blendujemy całość na gładki sos.

Zalewamy pulpety i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz