czwartek, 8 października 2015

Sałatka z ciecierzycy z czosnkiem

 Ciecierzyca to świetne źródło białka. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka.


 Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku


 magnezu oraz potasu, 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), 

za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) 

  100 g ugotowanej ciecierzycy to 164kcal

  Można z niej  wyczarować wiele wspaniałych potraw na każdy posiłek od śniadania po kolację. Dziś propozycja sycącej pełnowartościowego posiłku z ciecierzycą w roli głównej.



składniki na sałatkę:

ciecierzyca 200 g ugotowanej
kiełki rzodkiewki garść
czerwona cebula 1/2 średniej (ok 30g)
czosnek marynowany 100g
oliwa 3 łyżki
chili  płatki (mieszamy z olejem) 
 rzodkiewka  3 sztuki
pomidor       1 sztuka
papryka       50g

ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Przed ugotowaniem zmieniamy wodę dodajemy odrobinę soli.
gotujemy ok 50 min do miękkośći.  

Wszystkie składniki kroimy i dodajemy do ugotowanej ciecierzycy  , mieszamy z olejem z chili .

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz